10 Adımda iyi şarap

31 Temmuz 2013 Çarşamba
İyi şarabı anlamak açısından tat alma, koklama, görme duyuları bir arada kullanılmalıdır. Bir şarabı tatmadan önce aşırı acı, ekşi ve tuzlu yiyeceklerden kaçınmanız gerekir.

Doğru kadeh seçimi
Şarap içerken dibi geniş, ağzı dar kadehler tercih edilmelidir. Bardak seçiminde bilgili olan kişi ak şarap açısından soğukluğunu korumak açısından küçük kadehin uygun olduğunu bilir. Kırmızı şarap açısından ise bukesini dışarı çıkaran geniş kadehler uygundur. Ayrıca kadehlerin desensiz ve renksiz olması şarabı daha net görebilmeniz açısından önemlidir.

Şarap bardağını nasıl tutmalı
Şarap tadımını yaparken kadehe 2-3 parmak şarap konur . Öncelikle şarap ısınmasın diye şarabı bardağından tutmamanız, sapından tutmanız gerekmektedir.

Önce görsellik
Şarabın iyi olup olmadığını anlamaya önce görerek başlamalısınız. Önce şarabı kendi ekseninde döndürerek şarabın rengini incelemelisiniz. Beyaz şaraplarda altın sarısından aleni yeşile kadar uzanan bir renk yelpazesi görülebilir. Beyaz şarabın turuncuya yakın renklere sahip olması yüksek şeker miktarına işarettir. Kırmızı şaraplarda ise koyu vişne rengi şarabın genç yaşının, kiremit rengine yakınlığı ise olgunlaşmış olduğunun göstergesidir.

Kadehte tortu var mı?
Kadeh hafifçe eğilerek döndürülmeye devam ettirilmeli, şarabın kadehin ağzına doğru yayılması sağlanmalıdır. Kadeh tekrar dik duruma getirildiğinde, alkol seviyesi yüksek olan şaraplarda, sıvı ‘bacak’ ya da ‘gözyaşı’ adı verilen izler bırakır. Bu şarap kalitesini gösterir. İyi ak şaraplarda, örneğin olgun bir Bourgogne, Graves veya Sauternes de, genelde hafif bir tortu oluşur.

Şarabınız nasıl kokuyor
Önce kadeh hızlı bir biçimde buruna yaklaştırılır ve koklanır sonra kadeh hemen burundan uzaklaştırılır. Buna “ilk burun “ denir. Şarapla ilgili ilk izlenimiz nedir? Şarabınız nasıl kokmaktadır? Size ilk gelen koku çiçek kokusu mudur, meyve midir yoksa mineral mi kokmaktadır? Ayrıca dünya’da şarapların bozulmasının en büyük nedeni kullanılan mantarlardır. Bu tür şaraplar küf kokarlar ve bu küf kokusu şarap açıldıktan sonra artarak devam eder. O yüzden bu küf kokusuna dikkat edin.

Tat
Şaraptan bir büyük yudum ağzınıza alınız ve şarabı ağzınızda dolandırınız. Bu noktada dikkat edilmesi gereken birkaç nokta vardır. Örneğin dişleriniz kamaşıyor mu ? Bu şarabın kötü olduğunu gösteren bir özelliktir.

Şarabınız parıldıyor mu?
Şarabın parıldaması, parlak olma özelliğinden bunun yerine, aleni bir kalite göstergesidir. En iyi şaraplar her zaman bir takım özel pırıltılar saçarlar. Basit şaraplar çok mat görünmeseler de genelde göze çarpmazlar ve gösterişsizdirler. Eğer şarap çok aleni kahverengi ise sirkeleşmiş, bitmiş demektir. Şarap parlak olmalıdır.

Asidite
Eğer üzümlerin doğkırmızı olarak içerdiği birçok asit olmasaydı, şaraplar düz ve yavan olurdu. Beyaz şaraplardaki en önemli unsurlardan biri olan asitliliğin, damakta arzu edilen bir dirilik ve canlılık sağlaması beklenir. Asitliliği düşük ya da rahatsız edici düzeyde yüksek olan şaraplar iyi adetlmazlar.

Yemekle şarabın uyumu
Yemekle şarabın uyum içinde olması gerekir. Önce şarabın, sonra yemeğin seçilmesi doğru olur. Seçim yaparken önce üzüm cinsi, sonra ülke son olarak da yılı önemlidir. Genç şaraplardan 1994, 1997, 2000 yıllarının şarapları gerçekten kalitelidir. Çünkü bu yıllar iklim açısından dünya çapında iyi yıllardır.

Denge
Kaliteli şarap öncelikle sağlıklı şaraptır. Yani ahengi olan şaraptır. Bir şarabın sağlıklı olarak tanımlanabilmesi açısından görsel ve kokusal algılamayla tatsal algılamanın ahenkli olması gerekir. Örneğin, kokusuyla tadı çelişen bir şarap kendi içinde tutarsız olacaktır. Asitliliği dengelenmemiş bir şarap, damağı rahatsız edecektir. Tanenleri yuvarlatılmamış bir kırmızı şarap, damakta aşırı burukluğa sebep olacaktır.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 
 
Copyright © Diyetteyim Ben
Fazla kilolarınızdan kurtulmak için lida zayıflama hapı kullanın. kullanmaktır.
Fazla olan kiloları vermek yani zayıflama sağlığınıza yapabileceğinz en büyük yardımlardandır.
fx15 rephair formoline epila tüy dökücü indir diyet zayıflama