Beslenme Uzmanı Ender Saraç, bu yaz günlerinde sizler açısından 7 günlük diyet listesi hazırladı. İşte beslenmenizde dikkat etmeniz gerekenler…
1. GÜN
Sabah: 7:30 1 bardak ılık su + 5- 6 damla limon + ½ tatlı kaşığı bal. Ayurvedik gıda takviyenizi ballı-limonlu su ile içip üzerine bir fincan sıcak su içiniz.
Kahvaltı: 8:00 (20 -30 dakika sonra) 1 dilim kızarmış kepek ekmeği +1 dilim az yağlı dil peyniri (mozarella-lor-çökelek ) + 2 sayı hafif acı sivribiber + 4- 5 sayı sıcak sudan geçirilmiş zeytin.
Ara: 3 esmer kuru kayısı
Öğle Yemeği: Tavuk ızgara (derisiz) + yeşil salata (marul, roka, tere, maydanoz gibi) +1 çay bardağı diyet yoğurt.
İkindi: 15:00 Meyve, yeşil elma 1 sayı / armut 1 sayı / kivi 1 sayı / ayva 1/2 sayı / greyfurt ½ sayı veya 1 avuç hamimsi, sert, diri kütür kayısı / nektari / şeftali / çilek / vişne / erik / kiraz / mürdüm eriği gibi.
17:00 3 ceviz içi
18:30 Ayurvedik gıda takviyenizi ılık su ile içip üzerine bir fincan sıcak su içiniz.
Akşam Yemeği:19:00 Gece mayalı gıda yok (Yoğurt, peynir gibi), güveçte etsiz domatesli türlü + yeşil salata + 2 dilim kepekli ekmek (Tercihen kızarmış)
Gece: 21:00 2 sayı meyve
NOT 1: Ayurvedik ilaçlar önerildi ise; yemeklerden 30 dk önce ılık bir su ile içilmeli ardından 1 fincan sıcak su içilmelidir.
NOT 2: Belirtilen saatler öğünler açısından önerilen rutin saatlerdir.
2. GÜN
Sabah: 1 bardak ılık ballı limonlu su, 20 -30 dakika sonra kahvaltı.
Kahvaltı: 1 fincan diyet süt + 4- 5 kaşık sade yulaf ezmesi.
Ara: 1 meyve (listeden sert-diri- kütür fazla şekerlenmemiş, çok soğuk yenmeyecek.)
Öğle Yemeği: Soya kıymalı lahana kapuskası veya ıspanak – semizotu – taze fasulye + light yoğurt (yarım kase) + bol yeşil salata.
İkindi: 15:00 1 meyve (listeden sert- diri- kütür fazla şekerlenmemiş, çok soğuk yenmeyecek).
17:00 1 dilim kepek ekmeği + 2 tatlı kaşığı şekersiz marmelat.
Akşam: Balık Izgara (derisiz) + yeşil salata + sebze sote (brokoli, taze fasulye, ıspanak, kabak, bezelye, patlıcan, bürüksel lahanası.)
Gece: 1 sayı meyve + 1 çay bardağı dolusu ak leblebi (tuzsuz)
3. GÜN (Sulu Diyet)
Sabah: Ballı limonlu su, 20- 30 dakika sonra kahvaltı.
Kahvaltı: Az şekerli (4- 5 kuru üzümle tatlandırmak daha uygundur) kabuk tarçınlı karanfilli elma kompostosu (kabuklarıyla birlikte).
Ara Öğün: 1 kase az şekerli komposto içilecek.
Öğle Yemeği: 1 kase sebze çorba ( az sıvı yağlı ) + 1 bardak ayran (light yoğurt ile).
İkindi: 15:00 1 kase az şekerli komposto + 1 bardak ayran (light).
17:00 1 kase az şekerli komposto.
Akşam: Etsiz sulu sebze yiyeceği veya çorba + 1kase komposto.
Gece: 1 kase az şekerli komposto.
4. GÜN
Sabah: Ballı limonlu su, 20- 30 dakika sonra kahvaltı.
Kahvaltı: 1 dilim kızarmış kepek ekmeği + zeytin (5- 6 sayı sıcak sudan geçirilmiş) + yeşillik + 2- 3 sayı hafif acı sivri biber + 1 tatlı kaşığı diyet kuşburnu marmelatı.
Ara: 3 esmer kuru kayısı + 4 kabuksuz badem.
Öğle Yemeği: Etsiz taze fasulye + cacık (bol dereotlu) – 4 kaşık light yoğurt ile + yeşil salata.
İkindi: 15:00 1 sayı meyve + 1 parmak dil peyniri.
17:00 3 ceviz içi.
Akşam Yemeği: (Gece yoğurt ve peynir yok.) Balık ızgara (1 orta boy) yeşil salata + salatalık (kabuklu).
Gece: 2 meyve.
5. GÜN
Sabah: Ballı limonlu su, 20- 30 dakika sonra kahvaltı.
Kahvaltı: 2 dilim ince kepek ekmeği + 2 dilim dil peyniri + mozarella veya çorba kaşığı lor – çökelek + yeşillikten (tost yağsız).
Ara: 3 esmer kuru kayısı.
Öğle Yemeği: Omlet (3 yumurta beyazı + 1 yumurta sarısı ile yapılmış sebzeli taze soğanlı omlet), ıspanaklı, pazılı veya mevsim sebzeleriyle + maydanoz ve dereotlu + yeşil salata.
İkindi: 15:00 1 bardak ayran (light).
17:00 1 bardak greyfurt suyu veya 1 yeşil elma (kabuklu).
Akşam Yemeği: Sebze yiyeceği (etsiz semizotu yiyeceği) + yeşil salata + 4- 5 kaşık kepekli makarna.
Gece: 1 sayı meyve.
6. GÜN
Sabah: Ballı limonlu su, 20- 30 dakika sonra kahvaltı.
Kahvaltı: 2 sayı meyveden meyve salatası, üzerine 2 tatlı kaşığı silme fındık rendesi + tarçın.
Ara: 1 saat sonra 1 bardak ılık light süt.
Öğle Yemeği: Tavuk sote (mantarlı sebzeli) + yeşil salata + salatalık.
İkindi: 15:00 1 bardak ayran + 1 meyve.
17:00 3 esmer kuru kayısı.
Akşam: Tek yufkadan kabaklı teflon tavada börek + yeşil salata.
Gece: Yemekten 1,5 saat sonra 1 meyve.
7.GÜN
Sabah: Ballı limonlu su, 20- 30 dakika sonra kahvaltı.
Kahvaltı: 2 dilim kepek ekmeği kızarmış + sıcak sudan geçirilmiş 6-7 sayı zeytin + yeşillik + 3-4 sayı yeşil sivri biber.
Ara: 1 meyve.
Öğle Yemeği: Etsiz türlü yiyeceği + 1 kase light yoğurt + salata.
İkindi: 15 :00 1 meyve
17:00 1 dilim ekmek + 2 tatlı kaşığı marmelat.
Akşam: Yoğurt ve peynir yok. Balık ızgara (1 orta boy) + yeşil salata + zeytinyağlı enginar + bakla veya kabak + taze fasulye (patates, havuç yok).
Gece: 2 sayı meyve (biri kivi olacak).
0 yorum:
Yorum Gönder