Kavun mu Karpuz mu ?

27 Ağustos 2013 Salı

Enerji değeri düşük, su oranı yüksek olan kavun ve karpuzdaki vitamin ve mineraller yaz beslenmesinin kalitesini arttırıyor.
Yaz mevsiminin vazgeçilmezlerinden olan kavun ve karpuzun sağlığı geliştiren ve koruyan özellikleri bir hayli fazla. Beslenme ve Diyet Uzmanı Nil Şahin Gürhan, kavun ve karpuzun yüksek şekerli tatlarına rağmen karbonhidrat değerlerinin oldukça düşük olduğunu söylüyor. Gürhan, “Bal gibi diye tabir edeceğimiz en tatlı karpuzda bile %10 oranında karbonhidrat bulunuyor. Bu durum tatlı düşkünleri açısından büyük avantaj” diyor.
Her iki meyvenin düşük enerji içerdiğini belirten Gürhan’a göre, 100 gr. karpuzla 22 kalori, 100 gr. kavunla ise 27 kalori alınıyor. Kavun ve karpuzdaki B1 vitamini, normal sinir sistemi aktivitesinin devamını sağlıyor, günü enerjik ve stressiz geçirmeye yardımcı oluyor. İçeriklerindeki B2 vitamini ise göz ve cilt sağlığı açısından önemli.
Her iki meyve de iyi birer C vitamini kaynağı. Kavun ve karpuzda ortak olan bir başka vitaminin B6 olduğunu belirten Gürhan, “B6 vitamini metabolizmadaki protein ve mineral tepkimelerinde gereklidir. Ayrıca içeriğinde olan pantotenik asit, yağ ve kolesterol sisteminde pozitif etki yaratır” diye konuşuyor.

KAVUN MU, KARPUZ MU?
Beslenme ve Diyet Uzmanı Nil Şahin Gürhan, kavun ve karpuzun birbirlerine üstünlükleri hakkında ise şunları söylüyor: “Karpuza kırmızı rengi veren karotenoid başta olmak üzere antikansorejen fitokimyasallar metabolizmamızın temizlik ajanlarıdır. Ve karpuzda kavundan daha yüksek oranda olur. Kavunun karpuza göre üstünlüğü ise; niasin ve folik asit içermesidir. Niasin karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmasında önemli görevleri olan, enerji sistemimizi ayakta tutan ve sağlığımızı koruyan bir vitamindir. Folik asit ise hücre yenilenmesinde görevlidir, metabolizmamızı korur ve genç tutar. ‘Kavun mu, karpuz mu?’ sorusunun cevabı ise hiç tereddüt etmeden ‘her ikisi de ‘ olmalıdır.”

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 
 
Copyright © Diyetteyim Ben
Fazla kilolarınızdan kurtulmak için lida zayıflama hapı kullanın. kullanmaktır.
Fazla olan kiloları vermek yani zayıflama sağlığınıza yapabileceğinz en büyük yardımlardandır.
fx15 rephair formoline epila tüy dökücü indir diyet zayıflama