Fazla Kilolar Kemik Erimesine Neden Oluyor!

24 Ağustos 2013 Cumartesi Vücutta pek çok sistemi olumsuz etkileyen obezite, kemiklerde de önemli hasarlara sebebiyet olabiliyor.
Aşırı şişman insanların kemiklerinde yağ hücreleri oluşuyor ve bu durum kemikleri daha kırılgan hale getiriyor. Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Op. Dr. Arda Çınar, obezite ve kemik sağlığı ilişkisi hakkında bilgi verdi.
ŞİŞMAN İNSANLARDA KEMİK KIRIĞI RİSKİ ARTIYOR
Obezite ve osteoporoz (kemik erimesi) günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Obezite, genel olarak bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının istenilen düzeyin üstüne çıkmasıdır.
Osteoporoz ise kemik kütlesinde azalma ve kemik dokunun mikro-mimarisinde bozulma sonucu kemik kırılganlığının ve kırık riskinin artması ile karakterize sistemik bir iskelet hastalığıdır. Birkaç sene öncesine kadar obezitenin kemik mineral yoğunluğu üzerinde olumlu bir etki oluşturduğu kabul edilse de, yapılan son araştırmalarla bunun doğru olmadığı görülmektedir.
KEMİKLERİN İÇİNE YAĞ GİZLENİYOR
Obezitenin iskelet yapısı üzerindeki olumsuz etkisi kemik oluşumundan sorumlu olan kemik iliği hücrelerinin yerini yağ hücreleri geçmesi ve kemiğin gücünü kaybetmesi olarak özetlenebilir. Aşırı şişman ve osteoporozu olan kişilerde kemik iliği yağ oranı normalin çok üzerinde çıkması bu durumla açıklanmaktadır. Bu durum kalça kemiği ve omurga kemiklerinde yapılan radyolojik taramalarda kemik yoğunluk değerlerinin düşmesi ile sonuçlanmaktadır. Bu da kemikte güç kaybına, kırık oluşma riskinin artmasına yol açmaktadır.
Kemik erimesini önleyen besinler
KADINLARDA DAHA FAZLA GÖRÜLÜYOR
Menopozdan sonra görülebilen postmenopozal kemik erimesinde, obezitenin kemik mineral yoğunluğuna etkisi araştırılmaktadır. Ancak günümüzde yapılan bilimsel çalışmalarda aşırı şişman kişilerde yüksek oranda yaşa göre kemik yoğunluğu azalması olduğu görülmektedir.
Ayrıca hareketsiz yaşam şekli olan kadınlarda kemik mineral yoğunluğu kayıpları açısından risk taşımaktadır. Özellikle aşırı şişman olanlarda fiziksel aktivenin azlığı kemikler üzerinde büyüme hormon düzeyinde azalışa sebebiyet olarak kemik mineral yoğunluğunun devamını engellemektedir.
Bununla birlikte obezite, oluşan taze kemiklerin dokusunda daha fazla yağ hücrelerinin bulunmasına ve daha kırılgan bir duruma sahip olmasına sebebiyet olmaktadır. Bu şaşırtıcı sonuç açısından çesitli mekanizmalar suçlanmaktaysa da sonuç olarak kemiğin osteoklastik ( kemiği eriten) aktivitenin artışı oluşan yağ dokusunun kemik iliğinde daha fazla yer aldığı hipotezini ortaya koymuştur.
TEDAVİ İÇİN ÖNCELİKLE OBEZİTE KONTROL ALTINA ALINMALIDIR
Dünya Sağlık Örgütü tarafından osteoporoz açısından altın standart olarak kabul edilen yöntem DEXA (kemik miktarmü) ve kırık varlığı/yokluğunun birlikte değerlendirilmesidir. DEXA ile kemik mineral yoğunluğu (KMY) miktarlür. Bu sayede osteoporozun tanısal kriterleri sağlanır.
Obezite tanısı, kabaca vücut kitle indeksi denilen ve kişinin kilosu ile boyunun miktarmü ile yapılan değerlendirme sonrası konulmaktadır. Tedavide öncelikle obezitenin kontrolü gerekmektedir. Sonrasında da kemik miktarmü değerleri tedavi sınırının altında ise ilaç tedavisi uygulanır. 40 yaş üzeri sırt kaslarını değerlendirme ve sırt kaslarını güçlendirici egzersizler, dik duruş egzersizleri ve bel kemiği ile ilgili destek kullanımı yararlı olabilmektedir.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 
 
Copyright © Diyetteyim Ben
Fazla kilolarınızdan kurtulmak için lida zayıflama hapı kullanın. kullanmaktır.
Fazla olan kiloları vermek yani zayıflama sağlığınıza yapabileceğinz en büyük yardımlardandır.
fx15 rephair formoline epila tüy dökücü indir diyet zayıflama