Az uyku kilo sebebi…

2 Ağustos 2013 Cuma
Düzensiz ve az uyku vücudumuzdan salgılanan birtakım hormanların düzenini bozuyor.
Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Öztürk, “Düzensiz ve az uyku vücudumuzdan salgılanan birtakım hormanların düzenini bozuyor. Bu da şişmanlığa ve yağlanmaya karşı bir eğilim oluşturuyor” dedi.
Öztürk, vücudun ihtiyacına göre uykunun karşılanması gerektiğini söyledi. Türkiye’de uyku ile ilgili son 10 yıl içerisinde önemli çalışmalar yapıldığını belirten Öztürk, araştırmaların uyku süresi ve şişmanlık arasında bir bağı net bir biçimde ortaya koyduğunu ifade etti.
Gereğinden daha az uyuyan kişilerin şişmanlığa daha fazla meyilli olduğunun testler sonucunda kanıtlandığını aktaran Öztürk, “Bir kişinin günlük
uyku ihtiyacı ortalama 7 ila 8 saat arasındadır lakin bu uyku süresi kişiden kişiye değişebilir. Bazı insanlar açısından 5, 6 saat gerekli olabilir, bazı insanlar içinse 11, 12 saat uyku mutlak gerekli olabilir ama bunlar uç noktalardır. Normalde yüzde 90′lık kısımdaki kişilerde 7 ila 8 saatlik uyku gerekli olmaktadır” diye konuştu.
Kişi sabah kalktığında zinde uyanıyorsa ya da gün içerisinde uykusu gelmiyorsa uyku açısından belirlediği sürenin gerekli olduğunu ifade yapan Öztürk, günlük ihtiyaçtan az uyunmaması gerektiğini kaydetti.
AZ UYKU ŞEKER HASTASI OLMA RİSKİNİ ARTIRIYOR
Öztürk, günlük 8 saat uyuyan kişilerin 7 saatin yani ihtiyacının altında uyuduğunda şeker hastası olma riskinin artığına dikkati çekti. Az uyumanın şişmanlığa eğilimi artırdığını anlatan Öztürk, şöyle devam etti:
“Bu durumu basitçe şöyle aktarabiliriz. Kişi ne derece az uyursa, yemek yemek açısından o kadar fazla vakti olur. Burada normal koşullarda gece 23.00-23.30 civarında yatan bir insan gece yemeğinden sonra uykuya geçebilecekken, gece yarısı 1:00, 1:30′a kadar oturup, yemek yiyorsa ekstra koloriler alma riskiyle karşı karşıyadır. Düzensiz ve az uyku vücudumuzdan salgılanan birtakım hormanların düzenini bozuyor. Bu da şişmanlığa ve yağlanmaya karşı bir eğilim oluşturuyor. İhtiyaç duyulandan az uyku da kötü etki, ihtiyaç duyulandan fazla uyku da zarardır. O sebeple ideal olanı kişinin kendi uyku ihtiyacını belirleyerek ona göre uyumasıdır. Bu da büyük olasılıkla 7-7,5 saat civarındadır. diyet ve egzersizler ölçülü uykuyla birleştirilirse ideal kilonun yakalanması çok daha mümkün olacaktır.”

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 
 
Copyright © Diyetteyim Ben
Fazla kilolarınızdan kurtulmak için lida zayıflama hapı kullanın. kullanmaktır.
Fazla olan kiloları vermek yani zayıflama sağlığınıza yapabileceğinz en büyük yardımlardandır.
fx15 rephair formoline epila tüy dökücü indir diyet zayıflama