Sakız Çiğnemenin Faydaları

14 Eylül 2013 Cumartesi

sakız1Hemen hemen herkes sakız çiğnemeyi sever. Peki çiğnediğiniz sakızın size ne gibi fayları olduğunu biliyor musunuz? Kilo kontrolünden konsantrasyona, odaklanmayı kolaylaştırmadan diş çürüklerini engellemeye kadar sakızın bize faydaları;



Kilo kontrolüne yardımcı olur: Sakız pratik, ucuz ve düşük kalorilidir. Şekerli bir sakız yaklaşık 5 -10 kaloridir.

Sakız, atıştırmayı engellemek ve kalori alımını azaltmak açısından harika bir yoldur.

İştahı azaltır: Sakız çiğnemek iştah kontrolü sağlamaya yararlıdır. Appetite iştah dergisinde 2007 yılında yayımlanmış çalışma gösteriyor ki öğleden sonra yapılan atıştırma öncesi sakız çiğnemek, açlığı ve kalori alımını azaltmaya yardımcı oluyor.

Yapılan bir çalışmada akşamüstü fasıla öğününden önceki üç saatlik bir zaman diliminde bir saat aralıklarla 15 dakika sakız çiğneyen yetişkinler, sakız çiğnemeyenlere göre fasıla öğünlerinde 36 kalori daha az yedikleri gözlenmiştir.

Sakızın şekersiz ya da normal olması ise bir şey fark ettirmiyor ve her ikisi de az tüketmeye yardımcı oluyor.

Konsantrasyonu artırır ve stresi hafifletir.

Dikkat dağınıklığına kas hareketinin sebebiyet olup olmadığını doğrulamak açısından de araştırmacılar, katısallımcılardan sakız çiğnerken masaya parmaklarıyla hızlı hızlı vurmalarını istedi ve aynı etkiyi tespit etti.

Çalışmalara göre sakız çiğnemek uyanıklığı ve konsantrasyonu arttırıyor ve hayatın günlük stresini azaltıcı yönde etki gösteriyor.

Birçok sporcu ve koçları oyun sırasında sakin kalabilmek ve gerginliği azaltmak açısından sakız çiğnemeyi tercih etmektedir.

Aynı zamanda bazı öğretmenler de okullarda sakız çiğneme kuralının değiştirilmesini ve çocukların imtihan sırasında sakız çiğnemesinin onların uyanıklığını ve konsantrasyonunu daha iyi sağlayacağını savunmaktadır.

Son yapılan araştırmalarsa sakız çiğnemenin, damarlardan beyne giden kan akımını yüzde 25 oranında artırdığını gösteriyor.

Appetite iştah dergisinde 2002 yılında yayımlanmış bir başka çalışma gösteriyorki sakız çiğnemek bireylerin öğrenme, akılda tutma ve bilgiye erişme yeteneğini de artırıyor.

Sakız çiğnemenin, nefesimizi ferah tutmaya yardımcı olduğu herkes tarafından bilinmektedir.

Bunun yanında vücuttaki en güçlü savunma mekanizması olan tükürük salgısını da artırır.

Şekersiz sakız, ağız sağlığını birçok yönden destekler.

Plaklarının ve çürüklerin oluşumunu önler, diş minesinde mineral bozukluklarını onarır, diş lekelerinin oluşumunu önler, olanları azaltır.

Öyle ise sürekli sakız çiğneyelim :)

kaynak:habertürk

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
 
 
Copyright © Diyetteyim Ben
Fazla kilolarınızdan kurtulmak için lida zayıflama hapı kullanın. kullanmaktır.
Fazla olan kiloları vermek yani zayıflama sağlığınıza yapabileceğinz en büyük yardımlardandır.
fx15 rephair formoline epila tüy dökücü indir diyet zayıflama